SGK Çıkış kodları nelerdir?

4857 sayılı İş Kanunu “sözleşmenin feshinde usul” başlıklı 19. maddesi:

“Madde 19 – İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.”  şeklinde düzenlenmiştir. 

SGK işten çıkış kodları hem işveren hem de işçinin, hak ve sorumlulukları açısından oldukça fazla önem arz eden bir konudur. İş akdinin sonlanması durumunda  formalite gereği tamamlanması gereken bir aşama olmayıp, aksine iş akdinin sonlanması için en önemli adımlardan bir tanesidir.  İşten çıkış kodları bize iş akdinin neden, hangi sebeple ve hangi tarafın isteğiyle sonlandığını anlatmakla beraber, fesih sürecinden sonra çalışanın hangi haklara sahip olup olmayacağını da belirler.

Sigorta İşten çıkış kodlarına göre çalışan işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik maaşı alıp almayacağı belirlenir. Bu yüzden SGK işten çıkış kodu, iş akdi sonlanan her çalışan için doğru olarak girilmelidir. Zira olası bir yanlışlıkta ya da kasıtlı olarak farklı bir kod girme durumunda hem işçi hem de işveren zor durumda kalabilir, işveren için ciddi yaptırımlar söz konusu olabilir. işveren yanlış kod ile çıkış yapması durumunda hem cezai hemde hukuki sorumluluğu olacaktır. ayrıca çıkış kodunun doğru gösterilmemesi çalışanların mağduriyetlerine neden olacaktır. 

SGK çıkış kodları ve hangi hallerde tazminat hak edişinin olduğunu gösteren tabloya buradan ulaşabilirsiniz.  çıkış kodları   

 

 

Share

Bir yorum ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: